Kakel i tid och rum

feb 23, 2021 | Utställningar & Museer, Utvalt | 0 Kommentarer

Man skulle kunna tro att den person som kaklade den här entrén till en bostad i Amsterdam köpt upp ett restparti av kakel. I de här kakelplattorna ryms nog världens alla tänkbara mönster, randigt, rutigt, blommigt, prickigt, orientaliskt, kinesiskt, flamländskt, moriskt, romantiskt, keltiskt, art noveau och man hittar säkerligen ett organiskt mönster någonstans också!

entre

organisk
Foton ovan: Kulturista

Nederländerna var annars rätt bra på kakel, i den lilla orten Delft tillverkades på 1600-talet både kakel och porslin, karaktäristiskt handmålat i blått och vitt med tydlig inspiration från det kinesiskt porslin. Ofta med djurmotiv, men ibland med hela berättelser, nästan som man tänker sig en tecknad serie idag.

Foto: Sofia Wood/Elle

På hemmaplan, närmare bestämt på Millesgården i det lilla frukostrummet brukade Carl och Olga äta sin frukost vid ett litet ekbord omgivna av blåvita Delftkakelväggar. Olga Milles målade vitrinskåpet i samma färger och med dekor lånad från det nederländska 1700-talskaklet. Själv skulle jag nog äta frukost både till lunch och middag om jag hadeett sånt vackert rum.

 

Frukostrummet i Konstnärshemmet. Foto: Lars Ekdahl

Millesgården
Herserudsvägen 32, 181 50 Lidingö

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This