Julkort genom tiderna

dec 3, 2020 | Streamat, Utställningar & Museer | 0 Kommentarer

Brukar du skicka julkort? Inte? Du är nog inte ensam, julkortsskickandet har minskat för varje år och visst är det lite synd? Jag tycker i alla fall att det är väldigt roligt att få brev och kort. På riktigt.
Förr om åren skickades det massor – och Postmuseum har samlat på sig över 10.000 julkort från förr.

Julkorten kom till Sverige på 1880-talet efter att ha varit populära i Europa i ett par decennier.  Till en början överräcktes de för hand eller skickades i kuvert. De var ofta påkostade med glitter, sidenband och relieftryck.

Kortet nedan är tecknat av Einar Nerman, du vet han som ritade Solstickan – och visst känner man igen stilen. Einar ritade flera julkort och kanske det här motivet är hämtat från boken Resan till Pepparkakslandet som kom ut på 30-talet.

Foto: Postmuseum

Foto: Postmuseum

Änglar var poppis i början på förra seklet och ovan till vänster ett julkort vars motiv finns i flera varianter hos Postmuseum.
Maja skickade. Hoppas mottagaren blev glad.

I början av 1900-talet då moderniteter som telefoner, telegram, bilar och flygplan kommer in i bilden kommer även motiven att ändras. Till höger ser vi ett julkort med en tomte som överräcker ett telegram. Motsvarigheten till dagens SMS med tillhörande GIF kanske? Kortet tecknades av Max Hängel, en riktig influencer i julkortsbranschen på sin tid. Kortet på bilden skickades 1905.

Foto: Postmuseum

Året är 1908 och Tomten gör stadsbesök för att kolla in vaktparaden som just passerar Slottet på Stadsbron. I bakgrunden till höger Blasieholmen med Grand Hôtel och till vänster Kungsträdgården.  Tekniken att göra fotomontage är ny och man kan väl nästan påstå att det här är en föregångaren till ”deep fake” som är en modern variant.

Dessa julkort en fler därtill kan du kolla in här.

Postmuseum
Lilla Nygatan 6
Tel: 010 436 4439
E-post: postmuseum@postnord.com

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This