Julita Gård en pärla i Sörmland

jun 4, 2006 | Reseminnen | 0 Kommentarer

Julita måste vara det ultimata utflyktsmålet – i alla fall i Sörmland och många är de som stått brud i den vackra träkyrkan där. Julita är en väldigt vacker och romantisk plats, där hon ligger vid stranden av Öljaren. Julita var under medeltiden ett kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods.

Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström. Han donerade Julita till Nordiska museet, som driver Julita sedan dess. Herrgården med alla vackra byggnader parker och trädgårdar är öppen för allmänheten.

julita1

Man kan till och med övernatta här, för en ringa penning kan man bo i herrgårdsflyglarna, rummen är enkla men atmosfären är enorm. Och att packa en picknickkorg och inta kvällsvard ute på bryggan i solnedgången kan nog få vilken man som helst att falla på knä och fria:)

Du kan läsa mer om allt som finns på Julita här.

Uppdaterat den 12 juli: Frälsis står kvar i utställningen fram till den 30 september, det gör även de flesta av ryorna. Endast Katarina Brieditis Blomstrande ryor har vandrat vidare.

Under perioden 10-24 juni finns ytterligare ett skäl att besöka Julita, då kan du se utställningen Blomstrande Ryor i orangeriet på Julita. Den utställningen baseras på Svensk Slöjds skyltning med Katarina Brieditis vackra ryor och min bänk Frälsis som senare hamnade i Femina.

julita2
Foto: Flitiga Myran

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This