Hildasholm i Leksand

sep 19, 2006 | Arkiv, Reseminnen | 0 Kommentarer

Om du besöker Leksand och är det minsta intresserad av trädgård, arkitektur eller bara vackra miljöer ska du definitivt besöka Hildasholm. Hildasholm byggdes 1910 av Axel Munthe som morgongåva till hustrun Hilda. Axel som var drottning Victorias livmedicus hade kommit i kontakt med arkitekten Torben Grut som ritade Solliden och Stockholms Stadion och gav denne i uppdrag att rita Hildasholm.

Till en början kanske huset inte ser så märkvärdigt ut, men när man skådar det närmare finns flera överraskningar, eller vad sägs om stupröret i form av en drake?

hilda

Hilda som kom från England hade ett stort trädgårdsintresse och trädgården är hennes verk. Hon har låtit anlägga flera trädgårdar i olika stil. Det som håller samman trädgårdsrummen är de formklippta buskarna i gran, en och buxbom. I Rosenträdgården kämpar rosorna i den mörkaste skugga från de höga barrträden, i mitten vaktar putton och på terrassen som vätter ned mot Siljan står statyer på rad.

hilda1

Påfågelträdgården med de vackra hjärtformade buxbomhäckarna och påfågelstatyerna i bly kantas i väster av Lövgångens höga uppstammade buskar i valv och perenner och fast hösten kommit blommar fortfarande luktärten och doftar underbart.

hilda2

En del av trädgårdsrummen ligger ute i naturen och nås av små stigar. Lusthuset ligger vackert med utsikt över Siljan i silande skugga av träden. Ekotemplet längst bort från huset ligger också vackert och ostört. På vägen dit passerar man Medicinalträdgården.

hilda3
Jag tycker om trädgårdar som är lite bedagade, där naturen får gnaga lite i kanten men inte ta över.
Och så tycker jag att det är på Hildasholm. Vid vårt besök den allra sista dagen för säsongen har naturligtvis det mesta blommat över och trädgården visar sig kanske inte från sin vackraste sida, dessutom kom vi fram bara en halvtimme innan stängningsdags och ljuset hade redan börjat dala, så förutsättningarna var inte optimala, men jag lämnade ändå Hildasholm glad och nöjd och full av sköna intryck.

hilda4
Foto: Flitiga Myran

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This