Helt rätt i Rättvik!

sep 18, 2006 | Arkiv, Reseminnen | 0 Kommentarer

Ibland blir man så glatt överraskad att man nästan bli rörd till tårar. Jöns Andersgården i Rättvik är en sådan överraskning. När jag bokade vår helg här fanns det ganska knapphänt med bilder på hemsidan och Katarina som driver stället ljög om standarden. – Det är enkelt, sa hon. Eller så kanske hon inte gjorde det, för här är så långt ifrån den lyx  som stavas trådlöst nätverk, minibar och jacuzzi man kan komma. Här består lyxen av att bo i kulturhus med handblåst glas i fönster, halvmeter breda golvtiljor, öppen spis och en atmosfär om inte kan byggas för pengar  – och till det kommer läget.

jönsa1

Med en bedårande utsikt över Siljan satt vi i trädgården till Jöns Andersgården på höjden ovanför Rättvik med var sin öl och njöt i solen ända fram tills det var dags att äta middag. Jag har aldrig tidigare i mitt liv kunnat sitta ute på min födelsedag, det har alltid blivit lite för kallt så här i mitten på september. Men i år var det för första gången möjligt – bara det är väl en helt underbar födelsedagspresent!

Jöns Andersgården serverar italiensk mat och det gör de med bravur! Faktum är att det var något av det bästa italienska jag ätit i Sverige! Personalen är vänlig och maten perfekt, trots det lilla köket och trots att restaurangen är fullsatt lyckas man perfekt med tajmingen mellan rätterna Det enda som skulle kunna bli bättre är vinlistan. Alla viner kommer från samma vingård i Chianti i Italien och om man inte gillar Chiantivin – ja, då blir det lite knepigt. Men jag är säker på att vinlistan kommer att växa och gästernas antal likaså.

jönsa2

Efter middagen drog vi oss tillbaka till Fjuset. Ett ljuvligt rum med öppen spis och utsikt över Siljan. Det hade blivit lite kallt så vi tände en brasa och i ljuset från den och det sköna knastret satt vi framför brasan och bara njöt. Så småningom kröp vi till kojs i den så fint bäddade sängen med broderade kuddvar och ljuvliga duntäcken.  – Vi sov så gott att vi nästan missade frukosten!
Så om du planerar att åka till Dalarna för en weekend, glöm de turistiga hotellen i Tällberg åk hit istället!

fjuset

fjuset2

Foto: Flitiga Myran

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This