Haga i vinterskrud

jan 30, 2021 | Kulturistas Stockholm, Utflyktsmål | 0 Kommentarer

Idag hade vi en magisk vinterdag i Stockholm. Jag valde att besöka Hagaparken som är en engelskinspirerad park vid Brunnsviken i Haga i Solna. Parken anlades på initiativ av Gustav III och kallas därför också Gustavianska Parken. Hagaparken är oerhört vacker även vintertid och är väl värt ett besök året runt.

I parken finns flera vackra en paviljonger och tempel. Ekotemplet som ligger på en liten kulle strax öster om Gustav III:s paviljong är en öppen oval sommarmatsal som byggdes för Gustav III som älskade att äta utomhus. Byggnaden hette från början ”Gröna salongen” men kom så småningom att kallas ”Ekotemplet” på grund av att ett magiskt eko uppstår under byggnadens välvda tak. Från Ekotemplet har man fin utsikt över Brunnsviken och Pelousen, den stora gräsytan som vintertid är populärt för pulkaåkning.

I parken finns även Kinesiska paviljongen och Turkiska kiosken samt de sagolika Koppartälten som egentligen bara en kuliss, på baksidan har byggnaderna vanliga gulfärgade puts- respektive träfasader.

Byggnaderna var ursprungligen avsedda som logement till den beridna högvakten. Tälten är byggda av kopparplåt som målats och skulle likna romerska militärtält. Idag huserar Värdshuset Koppartälten med kafé och och festvåning i Koppartälten. Idag var det många med mig som valde att ta en fika ute i solen.

Foto till höger: Värdshuset Koppartälten

Gustav den III:s paviljong som ligger närmast vattnet  tillhör höjdpunkterna i den svenska konsthistorien och är ett av de främsta verken från det sena 1700-talet.
Just nu är paviljongen stängd, men i vanliga fall kan man göra besöka där, läs mer på Kungliga slotten.

I Hagaparken ligger ju också Haga Slott där Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel bor. Haga slott byggdes så sent som 1802 på Gustav IV Adolfs initiativ. Det nya slottet ligger granne med  Gustav III:s paviljong. Hagaparken som ingår i  i Kungliga nationalstadsparken  är en fantastisk oas och jag kan verkligen rekommendera ett besök där, både för parkmiljön och för de vackra byggnadernas skull.

I Hagaparken finns även Fjärilshuset och Konditori Vasaslätten.

 

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This