Gysinge

jun 29, 2006 | Reseminnen | 0 Kommentarer

Gysinge är en gammal bruksort i gränsen mellan Uppland och Gästrikland. Bruket är sedan länge nedlagt men samhället är i allra största grad fortfarande levande. Mest tack vare Gysinge centrum för byggnadsvård, ett Mekka för alla med intresse och kärlek till gamla hus. Sedan starten 1990 har bygden fått ett uppsving av sällan skådat slag.  Hit vallfärdar nämligen människor från när och fjärran.

Det internationellt kända magasinet The world of Interiors skriver så här om Centrum för Byggnadsvård: Attempting to re-create a traditional Swedish house without using Gysinge Centrum för Byggnadsvård´s mail-order catalogue would be like trying to cut the lawn with a pair of nail scissors…”.

Här kan man nämligen köpa ”reservdelar” till gamla hus. Allt ifrån fönster och dörrar till spisar och kaminer. Här kan man också köpa nytillverkade ”kopior” i origianlutförande.
Butiken saluför även färg, tapeter, möbler och allt annat som hör gamla hus till. De har även rådgivning.
En välfylld och fin webbutik finns också för den som inte har möjlighet att besöka Gysinge. – Fast det tycker jag att du ska göra.

gysinge
Foto: Gysinge centrum för byggnadsvård

Gysinge har nämligen så mycket mer att erbjuda. På Gysinge Wärdshus  kan du äta och övernatta. Och i Smedjebostaden kan man Titta in och se hur en smedsfamilj kunde bo på 1800-talet. Mer information om vad Gysinge har att erbjuda (fiske till exempel) hittar du här.

gysinge2
Foto: Sandvikens kommun

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This