Droog Design

sep 6, 2007 | Arkiv, Inredning, Personligt | 0 Kommentarer

Ikväll hyllade SVTs Bästa Formen Holländska Droog Design. Med all rätt, för med Droog startade också en hel rörelse av formgivning som testar form kontra teknik. Visst går det ibland lite för långt i mitt tycke, men det intressanta är hur man experimenterar med nya material i traditionell form och ny form med traditionella material.

Marcel Wanders ”The Knotted Chair” tycker jag är ett lysande exempel på ett föremål där materialet, repen och tekniken att knyta dem har används till att göra en möbel, en stol. Väldigt skön att sitta i också, kan jag meddela, men undvi

I den permanenta köksutställningen på Droog finns det fantastiska diskstället som är inbyggt i köksbänken och som garanterat är förebilden till Dishdoctor, en storsäljande succé.

Så enkelt, varför har jag inte tänkt på det själv? Att belysa ett plagg och låta det bli en lampa. Har man snygga kläder så – why not?

droog
Foto: Flitiga Myran på Droog Design i Amsterdam sept 06

Men det är inte bara Droog, Holländarna själva är ett folk som bär med sig en gränsöverstigande nyfikenhet.
Där tar man själv initiativ till att göra egna saker. Där spelar det inte någon roll om det ligger en flashig advokatfirma vägg i vägg med en lortig mekanisk verkstad som tillverkar underliga ljuskronor som ser ut som raketer. Man kan leva sida vid sida utan att någon störs.

Till skillnad mot här hemma i Sverige där initiativet tas av trendkänsliga fastighetsbolag där ”fel” hyresgäst skulle kunna stjälpa en hel vision om ett ”designnav” i en stadsdel och om man inte tillhör rätt ”kluster” får man inte vara med och leka. I Sverige stavas design kala kontor med vita väggar, dålig aukustik och där man jobbar med DISAJN.

Fast det här inlägget handlar nog mest om att jag är rätt avundsjuk på att min man åker till Amsterdam i morgon och att jag inte kan följa med. Jag kommer inte att få strosa runt i den vänligt pulserande staden där det ständigt händer intressanta saker. Kommer inte att få ta en kopp fika på mitt älskade Café Luxemburg (där jag varit så många gånger att personalen känner igen mig) kommer inte att få se…

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This