Jag är nog inte ensam om att tycka det är svårt att äta när det är så här varmt (31grader hos mig).
Den kalla Andaluziska soppan Gazpacho tillhör undantagen. Den är verkligen svalkande att äta i värmen.
Det finns förmodligen lika många recept på soppan som det finns spanjorer, men så här brukar jag göra:
Till 4 behövs
10-15 isbitar
1 slanggurka
1 gul lök
4 tomater
1 grön paprika
en rejäl klippe bladpersilja
1 liten vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning till ½ liter vatten, alt 2 tärningar till 1 liter vatten.
1 burk passerade tomater
olivolja
vinäger
tabasco
salt & peppar
Börja med att koka buljongen och låt den svalna. Ställ i kylen så den blir riktigt kall.
Hacka under tiden alla grönsakerna och persiljan riktigt fint. Pressa ner vitlökslyftan i den kalla buljongen och tillsätt de passerade tomaterna, smaka av med olivolja, vinäger och tabasco, ta så mycket eller lite du vill. Smaka dig fram tills du känner dig nöjd. Salta och peppra.
Tillsätt de hackade grönsakerna och isen. Låt stå en liten stund i kylen så att soppan blir riktigt iskall.
Servera i stora glas gärna med en bit gott bröd till.
Foto: Flitiga Myran
0 kommentarer